Mobil:  0045 40 47 39 32

DK | ENG | DE

Demens

Mr. S. født i 1933

Avanceret ikke accepteret demens:
i flere år i plejehjemmet, ingen familiemedlemmer

Problemer og Ressourcer:
Meget ren, meget charmerende, verbalt og fysisk aggressiv, dominerende over medbeboer og omsorgspersoner, øget tilbagetrækning i sin egen verden, stigende stilhed, hurtigt fremskridende nedbrydning af fysisk egnethed, som han ikke accepterer, men altid opdager en begrundelse.

Mål for dyreassisteret intervention med lamaer i 10 møder:
Reduktion af aggressivitet, frembringelse af minder og fremme af sprog og, så vidt muligt fysisk træning, accept af her og nu.

Resultat efter 10 møder:
Blandt interventionerne Mr. S. blomstrer, taler meget og er meget empatisk i at håndtere lamas. Han viser stor interesse for dyrene og spørger mange spørgsmål, husker hans kaninavl. Han klatrer trapper og fører dyret sikkert uden hjælp. Han taler stadig bedre og glæder sig til det næste møde.
I de første 3-4 dage efter lama-interventionerne viser han sig at være meget mere socialt, mindre aggressiv og mere interesseret i beskæftigelsesmuligheder på plejehjemmet. Han husker besøget til lamas i op til 4 dage og udtrykker sin glæde.

Konklusion:
En væsentligt forbedret livskvalitet for Mr. S., både mentalt og fysisk og mere behageligt sammen vær med beboere og ansatte i hjemmet. Med stigende hukommelsessvaghed rådes til 2 interventioner om ugen.

Slagtilfælde

Fru H., født 1938

Blodprop i hjernet (Stroke) i 2004, lammet på den ene side, talevanskeligheder, kørestolsbundet.
Kan klare at gå selvstændig på toilet, ingen restriktioner for at spise og drikke, ingen aggressive tendenser
Helt orienteret, åben for beskæftigelse, deltager i udflugts tilbud, men også i stand til at beskæftige sig selv (tv, kreativ arbejde, hvis lammelsen tillader det) pleje af stueplanter

Mål for dyreassisterede interventioner med lamas i 20 interventioner:
Fremme af sprog, reduktion af verbaliseringsforstyrrelser og forbedring af sprogfærdigheden
Forøgelse af vitalitet og livskvalitet
Forbedring og stimulering af de generelle motoriske færdigheder, koordinering, forbedring af bevægelsessekvenserne

Blandt interventionerne arbejder vi ikke kun ved og med dyret, men bruger også dyrets tilstedeværelse til at lette aktiviteterne.

Fru H. viser sig at være ivrig, og hun kan lide at øve både fine motionsøvelser med forskellige materialer og håndbevægelserne ved pleje på lamaen.
Når man arbejder på dyret, er det ikke kun den fysiske balance, der kræves, men samtidig bliver hele kropsforfatningen styrket. På gode dage kan fru H. let forlade kørestolen.

Hun er godt på de sprogfremmende tilbud. Hun viser sig at være en god observatør og er i stigende grad i stand til at tale, først med dyret og senere med mig uden store vanskeligheder og at formulere observationen. Hun forbedrer sine sprogfærdigheder betydeligt og styrker sine motoriske færdigheder, især i hånden på den lammede side mere og mere.

Hun deltager i et specielt brætspil med de andre deltagere, hvor både tale og koordinering af hænder og bevægelser er påkrævet.
Hun finder tilbage til hendes humor, ikke kun at hun kan bevæge sig bedre, men også gør at de andre deltagere griner.

Konklusion:
I det dyrestøttede arbejde med lamaerne var det muligt at forbedre de generelle motoriske kompetencer / koordinering (selv efter lang tid – 7 år) efter slagtilfælde for at reducere ordfindning forstyrrelser, således at en næsten problemfri kommunikation var mulig igen og dermed betydeligt øge livskvalitetet.

Arbejde med handicappede:

S. , 14 år:
Problematikken:
Tilstand ved Muskelsygdom MMIHS – påvirker muskulaturen ved tarmen, blæren og med stigende grade hele kroppen.
Kørestol bundet, men hvis han har gode dage, så er det muligt at gå
Venstre øje blind,
Højere øje kun lys og skygge
Ernæres via kateter, stoma

Ressourcer
Meget kommunikativ og sprogbegavet
Meget følsomt og medfølende
Høj udviklet hørelse og lugtesansen, som kompenserer manglede syn
Høj viden i et bredt spektrum
Har det bedst med faste strukturer.
Elsker dyr – særligt alpakaer

Mål 3 interventioner ( Familien bor langt væk, derfor var det svært at få flere interventioner)

Styrkelse af selvværd og livsglæde – han skulle opleve sig selv som værdifuld menneske
Forbedring af balancen og forbedring af kroppens koordination, brug af alle de særlig udviklede sense
At skaffe livsglæde og en usædvanlig oplevelse

Blandt interventionerne fik S. forskellige opgaver, først skulle han finde kontakt til 2 forskellige dyr (en lama og en alpaka) og han har fundet forskellen, senere gav han små skiver gulerødder til dyrene og børstede lamaen. Han fandt ud af at de to arter lugter fuldstændig forskelligt.

Næste trin var at aktivere ham, til at gå en lille tur med en stor lama, hvilket fungerede særlig godt.

Tredje gang prøvede ham at tå grimen på og pleje dyret.
I alt kunne ma godt se, at han var meget ivrig og begejstret og nåede meget mere end i sin normal hverdag.

Afslut og evaluering med familien
S. er blevet fordret men ikke for meget.
Han havde en god mulighed at føle sin krop og tale om fornemmelserne.
Han kunne mærke pelsen, lugten og forklare forskellen meget tydeligt og han havde mere motion end han har haft i lang tid.

Udbrændthed

Lamaterapi interventioner hjælpe når man er udbrændt efter en tid med for mange udfordringer eller hvis man ikke har taget godt på dig selv i lang tid.

Hanne F. født 1949

Forhistorien:
Flytning i et nyt hus, der blev ombygget og udvidet, samtidigt hjælper hun sin datter og hendes familie med flytningen og renovation af huset.

Ressourcer:
Empatisk, hjælpsomt, engageret, hun er livsnyder, elsker hjemmelavet god mad og kage, som hun laver altid til alle i familien og til venner, hun tager sig af og beskytter andre og vurderer alle situationer fra alle sider.

Problematik:
Hun glemmer sig selv, alt for meget udfordring på grund af for meget og for tungt arbejde, en klemt nerve i rygsøjlen, tunge og døve ben, smerter i benet, dårlig sovn, mangel på koncentration og tålmodighed, tab af trivsel, mental udmattelse, utrolig træthed.

Mål af 6 lama terapi interventioner:
Forbedring af hendes energi niveau, reduktion af trætheden, samt forbedring af nattesøvn, balance forbedring, og forøgelse af livskvalitet.

Efter den første behandling sov fru F. i træk i 3 timer efter hun kom tilbage til hjemmet. Lige så efter den anden time.

I alt var hendes nattesøvn efter to interventioner bedre og dybere og hun havde det bedre med sig selv om dagen.

Fru F. accepterer at hun har brug for ro og nyder harmonien, hun kan fornemme når hun er sammen mad lamaerne. Hun bliver bedre til at slappe af.

Hun skriver 14 dage efter den sidste behandling:
” Jeg sover godt og drømmer igen, den tunge træthed og smerterne i mine ben er (næsten) væk, og jeg er mere belastbar end jeg har været i det her år.”

Arbejde med multihandicappede

Brian T. 16 år

Indledende situation:

  1. Defekt udvikling: Læbe-Kæbe- Ganespalte behandlet, behandlingen endnu ikke helt afsluttet. Kan drikke af en sippekop, spiser selvstændigt, tygger selvstændigt, afasipatient uden tale
  2. Psykisk handicap: udviklingsstadium på ca. 6 – 7 år; global udviklingsforstyrrelse/ udvikling hæmmede
  3. Autistisk uden diagnose – stærk reaktion på overdrevne krav / støj – dækker sine ører med sine albuer, krøjer / skjuler sig
  4. Går i specialskole

Problem:

  • Høje begrænsninger
  • Intet sprog, vanskelig kommunikation – hjælp til stemmecomputer
  • Ikke rene – bleer
  • Nedsat finmotorik, fx luk lynlås/åbn/luk skoletaske
  • Manglende forståelse af visse tilskyndelser

Ressourcer:

  • God søvn
  • Kommunikationsgestik, ansigtsudtryk, udtalte motoriske færdigheder
  • Perfekt koordinering af øjne – hænder – ben
  • Meget tålmodig
  • Stor interesse for at løsne knuder på reb, gymnastik med thera-bånd

6 terapi – interventioner med lamaerne med følgende formål:

  • Øget livskvalitet
  • Særlige finmotoriske øvelser af fingrene: grime – karabinhage – arbejde
  • Arbejde med selvværd og mod: følelse af at udrette noget, af at være god til noget og at se sig selv som en værdifuld person
  • At komme i udvikling

Efter en svær opstartsfase med tilbagetrækning og frygtreaktioner, når lamaen bevægede sig og nærmede sig hans hoved, lod B. sig bevæge til
at røre ved lamaen, til at styre børsten og han tog del i sine omgivelser. Øget afslapning og smil. Livlig vokalisering.

Under den anden session blev det klart, at jeg var proaktiv og havde mod på, at føre dyret i arbejdsboksen. Høj latter, synlig glæde.

De finmotoriske øvelser blev stadig lettere og blev en del af det daglige ritual, og de øvelser, der blev givet som “hjemmearbejde”, hjalp.

Hver dag øgede jeg udfordringerne med at føre lamaen ud af kassen ud på folden, ind i gården og i de sidste to dage lave store runder over den indhegnede græsgang.

Daglige ændringer kunne tydeligt ses: øgede uafhængigheden i begyndelsen af interventionen: Træk grimen på uden hjælp (bemærk frygten for bevægelse og lamahovedet i de første to interventioner).

Fra dag 3 kom B. alene og havde (næsten) ingen problemer med det.

Øget styrke i fingrene både under karabinøvelsen og ved børstning af lamaen.

Selvstændighed og forsigtighed, både under vandringen over græsningen og under den afsluttende foderudlevering.

Evaluering:
I 6 på hinanden følgende sessioner blev der trænet finmotorik, håndtering af egen krop samt åbenhed over for det ukendte og ydre påvirkninger. Arbejdet resulterede i, at B. turde tage udfordringer op og selvværdet blev styrket. Stimulering af deltagelse i livet og at forlade komfortzonen, hvilket førte til, at B. internaliserede oplevelsen som rutiner, der ikke fremstår truende. Efter den anden intervention var han ikke længere i sin egen verden. Ud over sessionen deltog han meget mere i aftenfamilielivet og havde meget mindre brug for hjælp til daglige gøremål som spisning og hygiejne.

Som udgangspunkt er klientens fremskridt væsentligt større end forventet, hvilket bekræftes af tilbagemeldinger fra familien efter 3 måneder: generel deltagelse i dagligdagen i familien er meget bedre end tidligere, hjælp til spisning er næsten ikke længere nødvendig. Øget selvstændighed.

Åbningstider

Vi holder åbent mandag - søndag hele året
rundt efter program og aftale.
Fra november til og med februar er der lukket om
søndagen.
Vi går ikke på tur den 24. 25. 31. December og den
1. Januar

Booking og tilmelding:
Mobil 4047 3932
Email: info@ebeltoft-lamaer.com
Eller via hjemmesidens kontaktformular.

For at byde Dem den bedste oplevelse og service, arbejder vi efter aftale. Værs’go at kontakte os for at aftale den bedste tid for Dem.
Se venligst vores arrangementer!

Skriv direkte til mig

Error: Contact form not found.

Ebeltoft Lamaer